Sommaruthyrning RS-hästar

Det är nu dags att skicka in din ansökan om att få hyra en häst av oss i sommar. De perioder som kommer vara aktuella är:

Period 1: 17/6-14/7
Period 2: 15/7-11/8

Innan du skickar in ansökan om att hyra häst från RKS vill vi att du läser igenom reglerna som gäller vid hyra av ridskolehäst från Ridklubben Sandgärdan.

Vi kommer hyra ut hästar till klubbens medlemmar och hästarna kommer att stå på naturbetet i Sikeå hamn. Det är inte först till kvarn som gäller utan ridklubben har rätt till att dela ut hästar efter bästa matchning då hästarnas välfärd går först, du får skriva 2 önskemål av häst i din ansökan.

Om hästen du blivit tilldelad skulle bli skadad eller sjuk så kommer vi inte kunna erbjuda någon ersättningshäst.

Ansökning om hyra av häst kommer vara öppen fram till 12/5 men stänger ev. tidigare om tillräckligt många skickat in sina ansökningar före det.

Om du blivit tilldelad en häst kommer du få denna info senast i slutet av maj, då kommer du även få mer information kring den häst du fått tilldelad och även kontaktinformation till hästansvariga under sommaren.

OBS! Har du tänkt anmäla intresse för att rida i RKS dressyr eller hopplag på en av ridskolehästarna? Då måste du även hyra hästen under sommaren.


Allmänna regler

Hästen ska ha fri tillgång till rent friskt vatten och saltsten. Du ansvarar för att kontrollera att detta finns under hela hyresperioden.

Hästens utrustning (sadel och träns) ska förvaras så att inte obehöriga kommer åt dem. Låt gärna hästen ha någon typ av flugskydd för ögonen på sig samt håll efter med flugspray så hästarna drabbas så lite som möjligt av bett. Flugspray står hyrestagaren för själv.

Om hästen blir sjuk, halt eller om du upptäcker att du inte klarar av den måste du genast kontakta oss.

Hästen ska visiteras dagligen så att ev. sår upptäcks samt att hovar och skor är okej. Du ansvarar för att dagligen kontrollera hästen. Om den har skor vid hämtning ska dessa sitta på hela hyresperioden. Du ansvarar för att omgående kontakta hästansvarig vid händelse av tappsko eller annan incident.

Skoning: Infaller behov av skoning, står RKS för den kostnaden men du som hyrestagare ansvarar för att tillgängliggöra hästen för den av RKS anvisade/godkända hovslagaren enligt avtalad tid för detta. Du får inte transportera hästen till andra ställen än avtalat.

Försäkring: RKS håller hästen försäkrad under hela avtalsperioden. Vid uppkommen skada/behandling under hyrestiden betalar hyrestagaren självrisken för veterinärvårdsförsäkringen som är 2600 kr + 25 % av faktisk kostnad. Om behövlig veterinärkostnad inte når upp till självrisken står hyrestagaren för hela omkostnaden. Hästen är försäkrad i Folksam. Du som hyrestagare bör ha en gällande olycksfalls- samt ansvarsförsäkring vilket de flesta har i sin hemförsäkring.

Medföljande utrustning: Hästen får med sig grimma, grimskaft, regntäcke, schabrak * 2, träns, sadel. Eventuell extrautrustning såsom skydd, martingal och flugtäcke. Dessa ska återlämnas i samma skick. Du får använda eget schabrak, resterande av hästens utrustning som används ska vara den som skickas med.

Ridning
Hästen ska under hyresperioden främst ridas ut så att den får en välbehövlig omväxling från ridhus och ridbana. Underlaget ska alltid vara lämpligt för ridning. Rid helst ihop med andra.

Skritta alltid fram ordentligt på lång tygel samt skritta av på lång tygel minst 10 min, och kom ihåg att lägga in skrittpauser under ridningen.

Anpassa ridningen efter väder. Är det 30 grader varmt så får man ta det lugnt och undvika långa pass och intensiv ridning (mycket galopp eller långa travpass). Hästarna är inte vana att jobba i hettan och kan fara illa om de tappar för mycket vätska.

Utrustning: Se till utrustningen efter ridning. Svett sliter på lädret och smutsar ner schabraket. Smörj när det är smutsigt och byt schabrak och tvätta så att det inte blir skavsår av svett och ingrodd smuts. Om schabraket är blött efter ridning häng upp det separat så att det får torka. Hästens utrustning ska plockas isär och
smörjas upp minst 1 gång/ hyresperiod.

Hoppning: Du får hoppa, men inte ofta och inte högt. Max en gång i veckan! Se i den personliga informationen vad som gäller för just din ponny/häst – den skickas ut först när hästarna är fördelade till sina hyrestagare. Det är enbart den som hyrt hästen som rider, om inte annat har uppgetts vid ansökan.

Stallapotek – bra att ha!
1. Febertermometer (för ändtarm)
2. Brems
3. Bomull
4. Koksaltlösning
5. Blodstoppare
6. Förband och sterila kompresser
7. Gasbinda och elastiska självhäftande lindor (ex vetflex)
8. Sax och stor pincett
9. Mjukgörande salvor, t. ex Idomin- och Helosansalva

Kostnad och betalning:
Period 1: 17/6-14/7 – Kostnad 2300 kr
Period 2: 15/7-11/8 – Kostnad 2300 kr
Vill man hyra både period 1 och 2 blir kostnaden 4500 kr.

Betalning ska ske när du blivit tilldelad din häst men senast den 5 juni till swishnummer 070-6109396 eller betala in till BG 5593-9888 märk betalningen med namn, häst och period. Kontrakt kommer skrivas efter att betalning är gjord, RKS tar kontakt och kommer fram till passande dag och tid för detta.

För period 1 gäller: Hyrestagaren hämtar hästens utrustning måndagen den 17/6 på Ridklubben Sandgärdan. Och återlämnar hästens utrustning söndagen den 14/7.

För period 2 gäller: Hyrestagaren hämtar hästens utrustning måndagen den 15/7 på Ridklubben Sandgärdan och återlämnar utrustningen söndagen den 11/8.

Om hästen missköts har RKS rätt att avbryta uthyrningen.

Fyll i ansökan som finns här längre ner och så återkommer vi med besked om du blivit tilldelad en häst i sommar.


Ansökningsformulär

Vid frågor, maila isabelnorlin@hotmail.com.